9 Mayıs 2014 Cuma

SERT PEYNİR

Tüketicilerce sert peynir, kaliteli ve fiyatı yüksek peynir anlamı taşımaktadır.

Beyaz peynirlerin yapılışlarında ve satılışlarında kendi içlerinde kalite ve fiyat farkları mevcuttur. Ancak bilindiği üzere, sert peynir her zaman kaliteli peynir demek değildir.

Bu durum hangi hallerde geçerlidir?

İçeriği az olan ürünün kalitesi de azdır. Dayanım da göstermemektedir. Beyaz peynir bazında 'genelinde' üretilen çoğu inek peynirleri hızlı olgunlaştırılıp çabuk satılmak için kodlanmıştır. Bunun anlamı, yapımında peynir altı suyunun iyi süzdürülmemesi ve içeriğinde olması gerektiğinden düşük süt oranı içerebilmesi demektir. 




Bu tarz beyaz peynirler yapay olarak imalathanelerde hangi yöntem kullanılarak çabukça olgunlaştırılıp sert bir hale getirilir?

En basit yöntem olarak, üreticiler, peynirleri buz hanelerden belirli bir süre oda sıcaklığına çıkartıp bekleterek ve bu işlemi bir çok defa gerçekleştirmek koşulu ile, taze üretilen (genellikle 17 kglık tenekelerde bulunan) beyaz peynirleri zamanından önce sertlik kazandırıp, olgunlaştırarak satışa uygun hale getirmektedirler.

Beklemek para kaybıdır.

Çabucak sertleştirilen peynirler satışa hazır hale gelir. Böylelikle pişkin mayalanan ve uzun süre buz hanelerde tutularak gereği gibi bekletilerek olgunlaştırılan beyaz peynirlere oranla daha sert bir görünüme sokulurlar.

Bunun anlamı nedir?


Yeteri kadar soğuk hava depolarında bekletilmeden satılan peynirlerin, hem içeriği süt yönünden eksik olabildiği, hem de çiğ sütten insanlara geçen 'zararlı' mikro organizmaların içeriğinde mevcut olarak sofralarımıza kadar gelmesi ve bizi ciddi hastalıkların habercisi olması anlamı taşımaktadır. 

Bu gün piyasadaki pek çok inek sütü ile üretilen beyaz peynirler mikro biyel testlere tabi tutulsa, ülkemizde üretilen beyaz peynirlerin ciddi derecede sağlığımızı tehdit ettiği gerçeği ile karşılaşırız. Oysa ülkemizde kanunlarca belirlenmiş satılmadan önce uygulanması gereken bekleme süreleri vardır. Bu süreler doldurularak satılan peynirler, sağlığımızı tehdit etmezler.

Çabuk satılmaya kodlanmış inek peynirlerinin içeriğinde neden süt oranı azdır?

Çabucak tüketici ile buluşan içeriği eksik peynirler, uzun süreli dayanımları olmayan peynirlerdir. Yani içeriği eksik olan ürün ile içeriği tam olan ürün karşılaştırıldığında, eksik ürünlerin soğuk hava depolarında bekletildiğinde 3-4 ay gibi kısa sürelerde bozulduğu görülür.

Olması gereken nedir?


Sert peynir; kaliteli ve damak tadına uygun peynir demek ise, bu methodun uygulanması tüketicileri ve perakende peynir satışı yapan satıcıları yanlıtmaktadır. 

Oysa kaliteli peynir; içeriğine konan süt oranı yüksek yani kanarası yüksek, (bir teneke peynir için gereken litre cinsinden süt miktarı) aynı zamanda pişkin mayalanmış ve devamında buzhanelerde yeteri süre bekletilmiş peynir demektir. Kaliteli peynir taze aynı zamanda sert peynir anlamı taşıyamaz.  

 

 

EXTRA LÜX KOYUN PEYNİRİ


Doyurucu, olgunlaşma süresini tamamlamış, birinci sınıf tam yağlı Trakya Peyniri




Bölgemize has aroması ve Damak Tadı ile..

 

Tüm beyaz peynir çeşitlerinin aynı lezzette olmasını bekleyemeyiz. Trakya koyun peynirimiz, sezonunda bölgemizin otlaklarında, meralarında gezerek beslenen küçükbaş hayvanların, kekik kokan sütlerinden, klasik ve doğal yöntemlerle, el emeği olarak imal edilir.



İçeriğine konan süt oranı peynirin kalitesini belirler.


Küçük baş hayvan sütleri, inek sütünden daha faydalı ve besleyicilik oranının daha yüksek olduğu herkesçe bilinmektedir. 

Günümüzde; üreticilerce maddi kaygılardan ve kendilerince zorluklarından ötürü, piyasada yaygın olarak 'koyun peyniri' diye satılan beyaz peynirlerin içeriğinde ki koyun sütü oranı ne yazık ki % 5'i geçmez ve tüketiciler koyun peyniri yerine inek peyniri satın alıp tüketirler. Fakat, peynir severlerce bilinen ve içeriğinde kedine has aroması olan 'gerçek' koyun peynirlerinin satışı ve üretimi fazlasıyla azalmaktadır. Bu değişim de, gerçek koyun peynirini diğer üretimlere oranla daha değerli kılmaktadır.



GÜREL PEYNİRCİLİK
Gerçek Tat, Özlediğiniz Lezzet

Peynirlerimizin içeriğini ve lezzetini hiç değiştirmeden, bir asırdan fazladır üretmekteyiz. Peynirimizin içeriğindeki sezonluk küçükbaş hayvan sütü oranı % 80'den fazladır. Besleyicilik oranları da yüksektir.



Protein(Kjeldahl) N x 6.38%...................19,40


Kalsiyum (Ca) mg/100gr..........................472,8


Fosfor (P2O5 cins.) mg/100gr..................424,3


Sodyum (Na) mg/100gr .........................1480,0


Demir (Fe) mg/100gr .................................3,82



Kolesterol .................................................99,26



Campesterol ...............................................0,36



Beta-sitosterol ............................................0,20

İçindekiler: Saf süt, peynir mayası ve deniz tuzu.


Koyun, keçi peyniri kokar mı:peynir kokar mı.com



GÜREL PEYNİRCİLİK

Tüm peynirlerimizde yalnızca taze saf süt, doğal maya ve deniz tuzu kullanılır.

El emeği peynir üretimi, geleneksel yöntemlere bağlı kalınarak yapılır. Yani üretim, tamamen doğal bir süreçtir. Makine, yalnızca sütün toplanma aşamasından sonra, zararlı maddelerden ayrıştırılmasında, peynirin ambalajlanmasında ve ekipmanlarda bulunan aletlerin temizlenme işlemlerinde kullanılmaktadır.


Yirmi kilogram gelen klasik tenekelerde

Peynirlerimizin hepsi, pişkin mayalanılarak sert ve birinci sınıf kalitededir. Lezzet seçimi açısından, sertlik düzeyleri ve üretiliş zamanı farkları bulunan ve devamı olan sıralı ürünlerdir. satışa sunulur. 

Doğal olan sağlıklıdır.

Tüm peynirlerimiz, taze günlük süt kullanılarak üretilir. Tesislerimizde UHT teknolojisi kullanılmaz, homojenizatör yoktur. Sağlığınız mikrobiyel testlerle koruma altındadır.  

Soğuk hava depolarında yeterli dinlenme sürelerinden geçtikten sonra, olgunlaşma sürelerini tamamlamış ve mikroplardan arınmış olarak sofralarımızdaki yerini alır.

Peynirlerimizdeki yağ ve tuz oranları Türk Gıda Kodeksi çerçevesindedir.